Hoppa till sidans innehåll

Österängs IF


I en historik omkring Österängs IF som undertecknat fått ta del av heter det att:

”År 1927 medförde, på grund av omfattande idrottspropaganda och svenskt internationellt fotbollsuppsving, en uppryckning av framför allt landsortsidrotten, och många småklubbar söker sin upprinnelse detta år”.

 Så också Österängs IF. Ett gäng ungdomar på orten som tidigare spelat fotboll i mindre utsträckning beslöt att göra slag i saken och organisera en, som det vidare heter i historiken, idrottslig sammanslutning. Den 16 augusti 1927 bildades föreningen och dess förste ordförande blev August Gustavsson.

 Mark till en fotbollsplan ordnades och år 1930 spelades den första matchen. Under föreningens första år beslöts också att träningspromenader skulle ordnas, och uteblev någon utan giltigt skäl fick denne böta två kronor!

Det berättas också att när en pailjong skulle byggas var det fyra medlemmar som var villiga att låna ut tillsammans 500 kronor, att återbetalas på två år.

Fotboll var huvudsporten och det bildades tidigt 30-tal även en bandysektion. Bandy har dock aldrig spelats i föreningen utan det bildades en särskild förening för detta. Idrottsföreningen och bandyklubben slogs samman 1958. Under föreningens tidiga år hade man också ett lag i damhandboll. 

Föreningen uppsatte 1941 ett vandringspris i terränglöpning, och efterföljande år anordnades klubbmästerskap i allmän idrott. Folke Larsson fick 1946 utmärkelsen ”Forshems bäste idrottsman”.

Österängs IF har genom åren spelat i flera olika fotbollsserier, bland annat Mariestadsserien där det blev serieseger 1944. Bland spelarna i det laget fanns Sven Djerf, Eiler Ringblom, Åke Eriksson och Henrik Larsson. I samma serie blev det även en serieseger 1959.

Föreningen ordnade dans och hembygdsfester vilket gav helt nödvändiga inkomster för att klara utgifterna för föreningens verksamhet.

Vidare kan från sådant som Forshem-Fullösa Hembygdsförening publicerat i sina skrifter konstateras att det inom Österängs IF bildades en damsektion 1967.

1969 drog sig B-laget ur seriespel och fyra år senare, 1973, slutade även A-laget. 1984 invigdes elljusspåret som byggts på frivillig basis.

 Skribent: Fredrik Larsson

 

Uppdaterad: 30 MAJ 2019 12:43 Skribent: Fredrik Larsson

Välkommen som medlem i vårt  sällskap.
Som medlem, förutom den
trevliga gemenskapen, 
får du fyra nr per år av den fina WI-tidningen.
Medlemsavgiften 100 kr 
betalas 
via kassören 
Bengt. G Nilssons 
Swishnummer 070- 209 20 86. 
Vid evenuella frågor hänvisas till styrelsen.


Tidigare nr av WI-tidningen

 

 

Besök sedan 190621

  

 

 

Postadress:
Götene IHS
Fredrik Larsson, Torggatan 9 B
533 30 Götene

Kontakt:
Tel: 0702092086
E-post: This is a mailto link

Se all info